flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День відкритих дверей у Червонозаводському районному суді

24 грудня 2013, 18:01

                                                                               

        

 

Відповідно до Указу Президента України від 08.12.2008 року за № 1149/2008 «Про Всеукраїнський тиждень права», на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.08.2013 року за № 611-р «Про затвердження плану заходів з проведення у 2013 році Всеукраїнського тижня права», беручи до уваги розпорядження Голови обласної державної адміністрації від 30.09.2013 року за № 389 відносно Плану заходів щодо участі Харківської області у проведенні у 2013 році Всеукраїнського тижня права та з метою формування позитивного іміджу суду зокрема та судової системи в цілому, територіальне управління Державної судової адміністрації України у Харківської області, ініціювало проведення Днів відкритих дверей  у місцевих судах м. Харкова та Харківської області, в тому числі у Червонозаводському суді м. Харкова.

Згідно Плану заходів з проведення «Дня відкритих дверей», до суду були запрошені студенти Обласного комунального закладу «Харківське училище культури» та учні старших класів загальноосвітніх шкіл Червонозаводського району м. Харкова.

Відкриття заходу супроводжувалося виступом Голови Червонозаводського районного суду м.  Харкова  Інни Миколаївни Шелест, яка доповіла запрошеним гостям про реалізацію і захист прав людини, про особливості судоустрою та організацію здійснення судочинства в Україні, зокрема про судову практику у справах про злочини неповнолітніх. Розповіла про те, яке  значення для профілактики злочинності серед неповнолітніх має процесуальна діяльність судів, що здійснюють провадження у кримінальних справах. Про ефективні правові заходи, які суди застосовують щодо неповнолітніх, які можуть реально сприяти попередженню вчинення ними нових злочинів та виправленню підлітків.

Було сказано про те, що правосуддя щодо неповнолітніх має бути складовою процесу національного розвитку кожної країни та відповідно до статті 9 Конституції України чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України і тому суди повинні враховувати вимоги міжнародних правових актів, зокрема тих, які стосуються здійснення правосуддя щодо неповнолітніх. У міжнародно-правових актах наголошується на необхідності особливого захисту дітей та підлітків.

В процесі обговорення питань імплементації законодавства,  було згадано про підписання Україною договору, за яким вона взяла на себе зобов’язання виконувати Мінімальні стандартні правила ООН, що стосуються здійснення правосуддя щодо неповнолітніх, так звані «Пекінські правила». Також, в іншому важливому міжнародному документі – Конвенції про права дитини, міститься гуманне положення щодо застосування до неповнолітнього міри запобіжного заходу, відповідно якому «арешт», затримання чи тюремне ув’язнення дитини здійснюється згідно з законом та використовується лише як крайній захід.

В  ході бесіди були озвучені основні напрямки державної політики України стосовно дітей і заходи щодо її реалізації, які були визначені в Національній програмі «Діти України», серед основних завдань якої профілактика злочинності, наркоманії, алкоголізму і куріння серед дітей.

Однак, було звернуто увагу на той факт, що незважаючи на створення сприятливих умов для фізичного, інтелектуального та духовного розвитку дітей, рівень криміналізації у підлітковому середовищі залишається високим.

Заступником керівника апарату Червонозаводського районного суду м. Харкова Федоровою Оксаною Валеріївною були приведені деякі цифри, згідно моніторингу стану підліткової злочинності серед неповнолітніх в Україні, за попередній рік, з яких спостерігається позитивна динаміка зменшення кількості дітей, причетних до вчинення злочинів, в цілому. Так, минулого року на 15,5 % зменшилася кількість неповнолітніх, причетних до вчинення злочинів, у тому числі на 17 % зменшилося число неповнолітніх, які вчинили злочини у стані сп’яніння, на 21, 4 % зменшилося число неповнолітніх, які вчинили злочини в групі. Але, незважаючи на позитивну динаміку в цілому, аналіз отриманих даних викликає занепокоєння. Так, упродовж минулого року, неповнолітніми або за їх участю скоєно 14 238 злочинів; стосовно дітей учинено 9677 злочинів, у тому числі 2885 – тяжких та особливо тяжких злочинів. Від протиправних діянь потерпіло 10 590 дітей, у тому числі 2961 малолітня дитина (до 14 років).

Особливістю криміногенної ситуації в підлітковому середовищі є зміна її структури в бік зростання корисливих злочинів. Найпоширенішими злочинами залишаються крадіжки, тобто майнові  злочини, які складають майже 66 % усіх злочинів, скоєних підлітками.

Залишається складним питання обліку дітей, які вживають наркотичні засоби та алкогольні напої. У звітному періоді поставлено на облік 1 830 дітей, схильних до вживання алкогольних напоїв, із них з діагнозом «алкоголізм» - 26 осіб; поставлено на облік 887 дітей, схильних до вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, з них з діагнозом «наркоманія» - 62 особи. До адміністративної відповідальності притягнуто 2 006 неповнолітніх за вчинення дрібного хуліганства. Простежується тенденція щорічного зростання кількості злочинів, вчинених підлітками внаслідок запозичення інформації з мережі Інтернет чи під впливом негативного контенту.

Керівник апарату Червонозаводського районного суду м. Харкова Наталя Олексіївна Акименко-Євтушенко доповіла, що згідно чинного законодавства України, суди при розгляді справ про злочини неповнолітніх дотримуються визначених законом строків розгляду справ та неухильно забезпечують виконання вимог матеріального і процесуального законів, якими врегульовано порядок, умови та підстави притягнення неповнолітніх до кримінальної відповідальності. Керівником апарату Червонозаводського районного суду м. Харкова, були  підготовлені і викладені статистичні дані, стосовно розгляду Червонозаводським районним судом м. Харкова справ щодо неповнолітніх. Також, відповідно до  кримінального кодексу України, було доведено які саме покарання можуть застосуватися до неповнолітніх за вчинення злочинів та при яких умовах суд може звільнити від кримінальної відповідальності із застосуванням примусових заходів виховного характеру.

Підсумком сказаного та кульмінацією заходу, став показ документального фільму про злочинність серед неповнолітніх, якій висвітлює сучасні проблеми системи кримінальної юстиції в Україні, через реальні історії дітей, які конфліктують з Законом, підготовлений до перегляду консультантами Червонозаводського суду м. Харкова Золотухіною Ольгою Олександрівною та Долженко Вадимом Олексійовичем.

В наслідок перегляду запропонованого фільму виникла дискусія аудиторії з керівництвом суду, в режимі «Питання - відповідь», що призвело до більш точного викладу аспектів поточної роботи суду. 

Розширюючи межі обговорення поточної роботи суду, до діалогу приєднався консультант Червонозаводського районного суду м.  Харкова, виконуючий обов’язки головного спеціаліста з інформаційних технологій суду - Вадим Олексійович Долженко, який відповідно до законів України «Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007-2015 роки», «Про доступ до публічної інформації», керуючись Законом України «Про судоустрій і статус суддів»,  представив до ознайомлення офіційний веб-портал судової влади України та розповів про організаційне забезпечення функціонування порталу та регламент інформаційного наповнення, приділяючи особливу увагу веб-сторінкам Червонозаводського районного суду, у сфері контенту.    

В процессі обговорення поточної роботи суду, керівник апарату Наталя Олексіївна Акименко-Євтушенко доповнила про штатну чисельність апарату суду, зокрема категорії посад, на які може претендувати особа, після отримання загальної середньої освіти та після отримання вищої спеціальної освіти.

Завершальним етапом «Дня відкритих дверей» стало запрошення гостей на оглядову екскурсію по території будівлі суду, з показом основних ділянок роботи, таких як зали судових засідань, канцелярії, архів та бібліотека суду. 

Підбиваючи підсумки, можна сказати про те, що одним із важливих завдань для зменшення рівня злочинності та інших противоправних дій серед школярів та учнівської молоді є налагодження та забезпечення зв’язку між службами і структурами, котрі здійснюють патронат і супровід дітей, особливо тих, котрі опинилися у складних життєвих обставинах, віднесених до так званих «груп ризику» та  тих, хто вершить правосуддя. Як можна частіше проводити такі зустрічі,  такі  «Дні відкритих дверей», спрямовані на формування негативного ставлення до протиправних діянь, підвищення моральності та правової культури та виховання молоді в дусі законослухняності.